Türkiye yazılım üssü olacak

Dünya bilişim lideri Bill Gates’in bile hacker olaylarıyla dikkatini çeken Türkiye, yazılım sektörünün liderliğine oynuyor.

Yaptığı atılımlarla yazılım sektöründe son 5 yılda liderliğe ulaşan Hindistan’ın yerini Türkiye’nin alabileceği belirtilirken, bu sektöre yatırım yapılmasının gerekli olduğu belirtildi. Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Yönetim Kurulu Üyesi ve Logo Yazılım Genel Müdürü Birol Cabadak, Türkiye’de halen yazılım sektörünün öneminin kavranmadığını, şirket olarak halka açıldıkları dönemde borsada 1.5 yıl ne iş yaptıklarını, sermayelerinin, giderlerinin ve kazançlarının ne olduğunu anlatmaya çalıştıklarını belirtti.

20 yılda nereden nereye?
Cabadak, Hindistan’ın yazılım alanında bugünkü yerine gelebilmek için 20 yıl öncesinden eğitim yatırımı yaptığını anlattı. Genç kesimin bilgisayar alanında kendini geliştirdiğini, hatta uzmanlaşmaya başladığını, bu değerlerin iyi yönlendirilmesi ve üniversitelerde yazılım alanına önem verilmesi gerektiğini söyledi. Cabadak, “Bu ürünü ithal etmek için ithalata gerek yok, hammaddeye gerek yok. İhracatta ise önümüz çok açık” dedi.

Mikrosoft değeri fark etti
Cabadak, Türkiye’de çok başarılı bilgisayar kullanıcıları, yazılım uzmanları bulunduğunu, son olarak İzmir’deki bir firmanın Microsoft tarafından satın alındığını bildirdi. Ülkede yazılım alanında başarılı daha birçok firmanın bulunduğunu, ancak bunların tanıtımlarını iyi yapamadıklarını ifade eden Cabadak, şunları kaydetti: “Avrupa ve ABD’de yaş ortalaması yükseliyor. Yazılım için genç beyinlere ihtiyaç var. Türkiye bu açıdan çok avantajlı. Bilgisayarla tanışmış genç bir kitleye sahip. Türkiye’nin bilişim anlamında önün açık, ancak, yatırım yapılmıyor. Bu sektörü değerlendirip yatırım yapan bir grup yok. Bugün Türkiye’de bilişim pazarı 18 milyar dolar. Gelecek yıl bir milyon 200 bin adet notebook satılması hedefleniyor. Bunun 300 milyon doları yazılımı oluşturuyor. Bu da pazarın ne kadar önemli olduğunu gözler önüne seriyor.”

> Genç beyinleri kaptırmayalım
ABD’deki Microsoft merkezinde çok sayıda Türk gencinin görev aldığını, Türkiye’de yeterli yazılım olmadığı için gençlerin bu ülkeyi tercih ettiğini vurgulayan Cabadak, “Türkiye değerlerini bu dönemde iyi değerlendirmeli. Hindistan fason üretimle, çeşitli firmalara parça parça kod yazıyor. Yazılım konusunda giderek kaybediyor. Hindistan’ın 25-30 milyar dolar ihracatı var. Ancak, kendi markaları yok, mevcut yapılarının altı boş. Türkiye ise Bill Gates’in bile dikkatini çeken gençlere sahip. Elimizdeki yeteneklerin birçoğu iyi değerlendirilemediği için bilgisayar korsanlığına (hacker) yöneliyor. Türkiye’nin bir an önce modelini kurup, yazılımda atağa geçmesi gerekir. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, çıkıp, (Türkiye yazılım ülkesidir, Avrupa’nın yazılım üssü olacağız) desin, böylece yazılımcıları da atağa kaldırır.” Bilişim sektörünün sürekli geliştiğini anlatan Cabadak, “2023’de bilişim sektöründe 2 milyar dolar ihracat hedefliyoruz” dedi.

> “Yazılım pahalı değil”
Yazılım fiyatlarının yüksek olduğu yönünde yanlış bir yargı bulunduğunu ifade eden Cabadak, “Çok sayıda yazılımın fiyatları uygun. Okul öncesi çocuklar için hazırladığımız bir eğitim setini 20 YTL’ye satıyoruz. Ancak, buna para vermeyi lüks olarak görenler, CD’yi kopyalamayı tercih ediyor” dedi. Cabadak, son çıkan yasalarla, korsan yazılım uygulanan bir iş yerinde bütün bilgisayarlara el konulabileceğini, yetkililerin ise 1.5-3 yıl hapis, 300 bin YTL’ye kadar para cezasıyla karşı karşıya kalacağını vurguladı.

http://www.habervakti.com/detay.asp?id=31561

Related Posts