Ahmed Akgiray: NASA’da çalışan genç mühendis

nasaKızıl Gezegen’de su ve canlı izi peşinde koşan araç Cruosity (Meraklı) geçen yıl Mars’a indi. Aracın en kritik parçalarından radar iniş sistemlerini NASA’da çalışan genç mühendis Ahmed AKgiray tasarladı.

GQ, Ahmed Akgiray ile konuştu.

NASA’ya nasıl girdiği merak edilen Akgiray, bunun o kadar da zor bir şey olmadığını söyledi. Meraklısına tavsiyede bulunan genç mühendis, “NASA’nın en havalı, ama en zorlu bölümleri uzay uçuşlu programlar. Uzayla ilgili bir iş yapacaksanız, mühendislik ve doğa bilimlerinin neredeyse her alanından NASA’ya ilerleyebilirsiniz. Bu işin merkezi, kuşkusuz orası ama Boeing, Lockheed Martin gibi şirketler de devletle çalışıyor” dedi.

————————————-
NASA’nın yıldızı Bimeks’i parlatacak
Bimeks’in patronu Murat Akgiray’ın oğlu Ahmed Akgiray, NASA’daki işini bırakıp aile geldi. Akgiray, Mars’a gönderilen uzay aracının radar sistemini kuran ekipte yer almıştı

Bimeks son transferini ABD’nin Uzay Dairesi NASA’dan yaptı. Bu isim şirketin yönetim kurulu başkanı Murat Akgiray’ın oğlu Ahmed Akgiray… Üç ay önce ABD’den dönen Akgiray, Bimeks İcra Kurulu Üyesi olarak atandı. Cornell Üniversitesi’nde elektrik-elektronik mühendisliğini bitiren Akgiray üç yıl NASA’da çalışmış.
NASA’nın geçen yıl Mars’a gönderdiği uzay aracının radar sistemini kuran 20 kişilik ekibin içinde yer alan Akgiray, bunun yanı sıra topraktaki nemi ölçen ve gelecek yıl fırlatılacak olan bir aracın yapımında da görev almış.
Akgiray’ın, şirkete geldiği günlerde de Bimeks, Electro World ile satın alma görüşmelerine başlamış.

Henüz 30 yaşında
30 yaşında olan ve şu anda aile şirketinin yanı sıra Özyeğin Üniversitesi’nde mikro dalgalar üzerine eğitim verdiğini söyleyen Ahmed Akgiray, Türkiye’ye dönmekten pişman değil.
Akgiray, Bimeks’e dönüş sürecini şöyle anlatıyor: “Amerika’da Los Angles’teki NASA laboratuvarında çalışıyordum. Orada güzel bir düzenimiz vardı. Ama aile şirketi de her zaman insanın hayali… Ben çok eskiden Bimeks’te staj yaptım. 5-10 yıl sonra da yönetimi devralırım herhalde ama daha öğrenecek çok şey var… Elektrik-elektronik mühendisiyim. Bimeks’te zorlandınız mı derseniz, zorlanmadım. Çünkü işin içine girdiğinizde arkasında muazzam bir matematik var.”
Nasa’daki çalışmaları hakkında da bilgi veren Akgiray, “Mars’a giden tekerlekli araçların hepsi benim bulunduğum Los Angles’teki laboratuvarda yapılıyor. Biz geçen yıl gönderilen aracın radarı için 20 kişilik bir ekip olarak çalıştık. Kalsaydım 2020 projesinde çalışacaktım” diyor.

Mağazaları bir gecede 2 kat büyüdü
Toplam 45 bin metrekare satış alanına sahip olan Bimeks, satın aldığı Electro World mağazaları ile 90 bin metrekarenin üzerinde satış alanına ulaştı. Gerçekleştirdiği satın alma ile bir gecede iki kat büyüyen Bimeks, konuyla ilgili bir kutlama yemeği düzenledi.
Yemekte konuşan Bimeks Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akgiray, şu bilgileri verdi: “Bimeks, 23 yıl önce Kadıköy’de küçük bir mağaza olarak kuruldu. Bugün gelmiş olduğumuz nokta, Bimeks ailesi olarak, inançla, emekle ve tükenmeyen bir azimle kat ettiğimiz yolun bir sonucu. Büyüdüğümüz tüm bu yıllar içinde verdiğimiz ‘Bimeks Sözü’yle gelişmeye devam edeceğimize inanıyorum. Böyle mutlu bir günde bizleri yalnız bırakmayan siz değerli dostlarımıza çok teşekkür ederim.”
nasa-nin-yildizi-bimeks-i-parlatacak-3798893

Related Posts