Başarılı Türk Kızı Amerika’ da yaptığı çalışmalarla ismini duyurmaya devam ediyor

cananCanan Dağdeviren, Amerika’ da yaptığı başarılı çalışmalarla ismini duyurmaya devam ediyor.

2009 yılında ilk defa verilemeye başlanan Fulbright Doktora Bursu’nu Türkiye’de kendi alanında ilk sırada kazanan Dağdeviren, ‘The University of Illinois at Urbana, Champaign’de (UIUC) ‘Material Sci. and Eng.’ bölümde doktora eğitimi almaya hak kazandı. Canan Dağdeviren, fizik, elektronik, kimya, malzeme, mekanik ve tıp alanlarının kapsamına giren esnek ve katlanabilir vücut içine ve deri üstüne yapıştırılabilir elektronik aletler üzerine çalışmalar yapıyor.
Amerika’nın saygın dergileri arasında olan ‘Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS)’te yayınlanan çalışması; kalbin, akciğerin ve diyaframın haraketi ile elektrik enerjisi üreten, ve bu enerjiyi depolayan esnek, ultra ince aleti anlatmakta.

Arizona Üniversitesi’ne bağlı hastanenin kalp merkezinde, kalp boyutları insan yakın olan koyun, dana ve domuz üzerinde yaptığı deneylerden başarılı sonuçlar aldığını belirten Dağdeviren, iç organların hareketi ile elde edilen enerjinin, kalp pilini çalıştırmak için yeterli olduğunu gördüğünü kaydetti. Dağdeviren şöyle konuştu; “Bu teknoloji, günümüzde kullanılan büyük boyutlu, maliyetli ayrıca kalp ile herhangi bir mekanik yakınlığı bulunması mümkün olmayan teknoloji için yeni kapılar açıyor. Tamamen esnek, kağıt gibi katlanabilir-bükülebilir alet, kıvrımlı hatlara sahip organlar ile sıkı kontak kurabiliyor. Bu sayede enerji verimliliği yüksek ve organların hareketini sınırlamayan bir sistem oluşturulmuş oluyor.”

Dağdeviren’in bu ay patentini aldığı çalışması, şuana kadar Amerika’ da Smithsonian Magazine, Popular Mechanics, CBS News, LA Times, BBC News, Chemical and Engineering News, New Scientist, Chemistry World gibi birçok haber portalı tarafindan yayınlandı.

Bu proje fikri ile, 2012 de 40.000 kişilik öğrenci içinde seçilerek 10 bin dolarlık ‘Uluslararası Maria Pia’ ödülünü kazanan Dağdeviren, önümüzdeki temmuz ayından itibaren Harvard Üniversitesi tıp fakültesinde yapay deri ve organlar üzerinde çalışmaya başlayacak.

Öğrencilik hayatı başarılarla dolu olan Dağdeviren’ in bu çalışması tıkanan kalp damarlarını veya çalışması aksayan kalbi değiştirmeye imkan sağlayacak. Dağdeviren’in araştırmasında geliştirdiği bu parçalar aynı zamanda fonksiyonel olup; basınç, sıcaklık, kan akışı gibi değerleri okuyup, kendi enerjisini kendisi üretebilecek.

Related Posts