Meral Tüzün – Fransa’nın konuştuğu Türk anne


Fransa’nın başkenti Paris’te yaşayan Meral Tüzün’ün tedavisi imkansız hastalığa yakalanan kızı Berivan’ı yaşatmak için 17 yıl boyunca verdiği mücadeleyi anlatan kitabı, Fransa’da büyük ilgi uyandırdı.

”Max Milo” yayınevi tarafından basılan ve 5 Şubatta satışa çıkarılan ”Une Derniere Preuve d’Amour: Mon Combat Pour ma Fille” (Son Bir Sevgi Kanıtı: Kızım İçin Verdiğim Mücadele) adlı kitap, Fransa’nın en büyük kitabevi zinciri Fnac’ta son bir hafta içinde en çok satılan 100 kitabin arasında girdi.

Meral Tüzün’ün kitabı, bir annenin 17 yıl boyunca bitkisel hayattaki kızını yaşatmak için verdiği mücadele ile birlikte Fransa’da ötanazi tartışmalarına da önemli ölçüde ışık tutuyor.

TF1 televizyon kanalı ve La Croix gazetesi, Meral Tüzün ile röportaja ve kitaba geniş yer verirken, ötanazi ile ilgili tartışmaları da kamuoyunun gündeme taşıdı.

Meral Tüzün, 17 yıllık bir mücadelenin ardından, kızının artık daha fazla ızdırap ve acı çekmemesi için 2007 yılında hastanede ölümüne izin vermişti.

Tüzün, 2005 yılında Fransa’da çıkan yasanın verdiği hakka da dayanarak, kızının acı çekmemesi için uyutulduktan sonra, dışarıdan sonda ile beslenme ve su borularının kesilerek ölümünün sağlanmasına onay vermişti.

Ötanazinin suç olduğu Fransa’da, 2005 yılında kabul edilen ve ”Leonetti” adıyla anılan yasa, hastalıklarına çare bulunulamayan kişilerin, ağrılarının ilaçlarla dindirilmesi dışında, tedavilerine son verilmesine olanak sağlıyor.

1990 yılında daha 11 yaşındayken hastalığın ilk belirtilerini hisseden Berivan, yavaş yavaş sinir sisteminin çökmesinin ardından kısa bir süre sonra bitkisel hayata girmişti.

Doktorların altı ile iki sene arasında yaşayacağı tahminlerine rağmen Meral Tüzün, kızının tedavisi için dünyanın dört bir yanındaki tıp merkezleriyle ilişki içine girmiş ve alternatif tıp dahil kızının tedavisi için farklı metotların denenmesine izin vermişti.

Kızının tedavisi için ABD ve İngiltere’ye giden ve buradaki tıp merkezlerinden de yardım alan Meral Tüzün, 17 yılın sonunda tedavi için bütün umutlarını yitirdikten sonra kızına artık daha fazla acı ve ızdırap çektirmenin haksızlık olacağı düşüncesine sahip olmuştu.

Fransa’ya eşiyle birlikte göçmen işçi olarak gelen ve tekstil fabrikalarında çalışan Tüzmen, kızı için hem 17 yıl süreyle verdiği mücadeleyi anlatmak, hem de ötanazi ile ilgili tartışmalara katkıda bulunmak için bu kitabı kaleme aldığını belirtiyor.

———————————-

Meral Tüzün’ün Kitabı Fransa’yı Vurdu
Fransa’nın başkenti Pariste yaşayan Meral Tüzün, 17 yıl boyunca bitkisel hayatta yaşayan Berivan adlı kızının yaşaması için gösterdiği fedakarlık Fransa’da herkesin ilgi odağı oldu.

“Max Milo” yayınevi tarafından basılan ve 5 Şubatta satışa çıkarılan “Une Derniere Preuve d’Amour: Mon Combat Pour ma Fille” (Son Bir Sevgi Kanıtı:
Kızım İçin Verdiğim Mücadele) adlı kitap, Fransa’nın en büyük kitabevi zinciri Fnac’ta son bir hafta içinde en çok satılan 100 kitabın arasında girdi

——————————

Fransızlar fedakâr Türk anneyi konuşuyor

PARİS AA
güncellenme zamanı 16.2.2009

Meral Tüzün kızı Berivan’ın 11 yaşında hastalığa yakalanmasından sonra yaşadığı zorlu süreci kitabında anlattı.
Habere yorum yaz
Arkadaşına gönder
Sitene ekle
Sayfayı yazdır

Facebook Google Yahoo Mixx Digg StumbleUpon Del.icio.us reddit Twitter » nasıl oynanır?
» kurallar
» hediye detayları için tıklayın
» puanınızı öğrenmek için tıklayın

Türk Fransa kitap Meral Tüzün Sen de etiket ekle!

Paris’te yaşayan Meral Tüzün’ün tedavisi imkânsız hastalığa yakalanan kızı Berivan’ı yaşatmak için 17 yıl boyunca verdiği mücadeleyi anlatan kitabı Fransa’da büyük ilgi uyandırdı

“Max Milo” yayınevi tarafından basılan ve 5 Şubat’ta satışa çıkarılan “Une Dernière Preuve d’Amour: Mon Combat pour ma Fille” (Son Bir Sevgi Kanıtı: Kızım İçin Verdiğim Mücadele) adlı kitap, Fransa’nın en büyük kitabevi zinciri Fnac’ta son bir hafta içinde en çok satılan 100 kitabın arasında girdi.
Meral Tüzün’ün kitabı, bir annenin 17 yıl boyunca bitkisel hayattaki kızını yaşatmak için verdiği mücadele ile birlikte Fransa’da ötanazi tartışmalarına da önemli ölçüde ışık tutuyor. TF1 televizyon kanalı ve La Croix gazetesi, Meral Tüzün ile röportaja ve kitaba geniş yer verirken, ötanaziyle ilgili tartışmaları da kamuoyunun gündeme taşıdı.

Kızının ölümüne izin vermişti
Tüzün, 17 yıllık bir mücadelenin ardından, kızı Berivan’ın daha fazla acı çekmemesi için 2007’de hastanede ölümüne izin vermişti. Tüzün, 2005 yılında Fransa’da çıkan yasanın verdiği hakka da dayanarak, kızının acı çekmemesi için uyutulduktan sonra, dışarıdan sondayla beslenme ve su borularının kesilerek ölümünün sağlanmasına onay vermişti. Ötanazinin suç olduğu Fransa’da, 2005 yılında kabul edilen ve “Leonetti” adıyla anılan yasa, hastalıklarına çare bulunulamayan kişilerin, ağrılarının ilaçlarla dindirilmesi dışında, tedavilerine son verilmesine olanak sağlıyor.

Doktorların tahminlerini yanılttı
1990 yılında daha 11 yaşındayken hastalığın ilk belirtilerini hisseden Berivan, yavaş yavaş sinir sisteminin çökmesinin ardından kısa bir süre sonra bitkisel hayata girmişti.
Doktorların altı ay ile iki sene arasında yaşayacağı tahminlerine rağmen Meral Tüzün, kızının tedavisi için dünyanın dört bir yanındaki tıp merkezleriyle ilişki içine girmiş ve alternatif tıp dahil kızının tedavisi için farklı metotların denenmesine izin vermişti.
Kızının tedavisi için ABD ve İngiltere’ye giden ve buradaki tıp merkezlerinden de yardım alan Meral Tüzün, 17 yılın sonunda tedavi için bütün umutlarını yitirdikten sonra kızına artık daha fazla acı ve ıstırap çektirmenin haksızlık olacağına karar vermişti. Fransa’ya eşiyle birlikte göçmen işçi olarak gelen ve tekstil fabrikalarında çalışan Tüzün, kızı için hem 17 yıl süreyle verdiği mücadeleyi anlatmak, hem de ötanaziyle ilgili tartışmalara katkıda bulunmak için bu kitabı kaleme aldığını belirtiyor.

Related Posts

1 Comment

  1. bu kitabın türkçe çevirisini yapmak istiyorum, orjinaline ulaşmam mümkün mü acaba? yardımcı olacak birileri var mı ?

Comments are closed.