Dr. Umut Özcan – Müthiş Türk hayran bıraktı

Türk bilim adamı Dr. Umut Özcan, tıp fakültesinden mezun olduktan bir yıl sonra Harvard Üniversitesi’nde öğretim görevlisi oldu

Tip 2 diyabet gelişiminde önemli rol oynayan endoplazmik retikulumda artan stresi bir ilaç grubu ile azaltmayı başararak,şişman ve ileri derecede tip-2 diyabet geliştirmiş farelerde diyabeti tamamen iyileştiren Türk bilim adamı Dr. Umut Özcan, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden mezun olduktan bir yıl sonra Harvard Üniversitesi’nde öğretim görevlisi oldu.
Genç bilim adamı çalışmalarını Harvard Üniversitesi’ndeki kendi laboratuvarında sürdürüyor.
Prof Dr. Gökhan Hotamışlıgil laboratuvarında, moleküler ve genetik tekniklerle gerçekleştirdiği çalışmasında hücre içerisinde bulunan ve ’Endoplazmik Retikulum’ diye adlandırılan organelde gelişen aşırı yüklenmenin (stresin), şişmanlıkta tip 2 diyabetin gelişiminde merkezi bir rol oynadığını gösteren Özcan, fareler üzerinde bir ilaç grubu ile bu stresi azaltmayı başarmıştı. Araştırmada, yapı olarak birbirinden farklı ama fonksiyon olarak kimyasal çaperon grubuna giren iki ilaç kullanan Özcan, şişman ve ileri derecede tip 2 diyabet geliştirmiş farelerde, diyabeti tamamen iyileştirmişti.

Harvard Üniversitesi Çocuk Hastanesi Endokrinoloji Bölümü’nde öğretim görelisi olan ve kendi araştırma laboratuvarını kuran genç bilim adamı, çalışmalarını burada sürdürüyor.
43. Ulusal Diyabet Kongresi için geldiği Antalya’da AA muhabirinin
sorularını cevaplandıran Özcan, İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan bir yıl sonra Harvard Üniversitesi’nde öğretim üyeliğine kabul edilmenin büyük mutluluk olduğunu söyledi.

CERRAHPAŞA-HARVARD HATTI
İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İngilizce Tıp bölümünde okurken Harvard Üniversitesi diyabet merkezi Joslin Diabetes Center’da dünyanın ünlü diyabet profesörlerinden C. Ronald Kahn’in laboratuvarına kabul edildiğini anlatan Özcan, burada iki yıl insülin salgılayan beta hücreleri üzerine araştırmalar yaptığını ifade etti. Harvard Üniversitesi’nde daha sonra şişmanlık genini bulan Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil’in laboratuvarında çalıştığını dile getiren Dr. Özcan, bu sırada Cerrahpaşa’daki eğitimine de devam ettiğini kaydetti.
Harvard ve Cerrahpaşa arasında adeta mekik dokuyan Dr. Özcan, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden 2005 yılının Aralık ayında mezun olduğunu ve mezuniyetinden bir yıl sonra Harvard’a öğretim üyesi olarak kabul edildiğini anlattı.
Dr. Özcan, bu başarıda bir çok faktörün rol oynadığını ama bunlar içerisinde, Prof. Gökhan Hotamişlıgil’in kendisine olan güveni ve desteğinin en önemlisi olduğunu belirtti.

36 SAAT LABORATUVARDAN ÇIKMADI
Tip 2 diyabetin dünyada ve Türkiye’de en önemli sağlık sorunlarından biri olduğunu belirten Dr. Özcan, bu konudaki en büyük riskin obezite olduğunu söyledi. ABD’de 2000 yılında doğan her 3 çocuktan birinin obez olacağının öngörüldüğünü ifade eden Özcan, bunun korkunç bir durum olduğunu kaydetti.
Eskiden erişkin hastalığı olan tip 2 diyabetin artık 10 yaşındaki çocuklarda ve ergenlerde de sıklıkla görüldüğüne işaret eden Özcan, diyabetin tedavisiyle ilgili araştırmalarına devam ettiğini dile getirdi.
Özcan, araştırmalar sonucu tip 2 diyabetin en büyük risk faktörü olan obezitenin birkaç ilaçla tedavi edilebileceğine inandığını belirterek, "Ama bu zaman ne zaman bilmiyorum. Bilim adamları olarak bunun için çalışıyoruz" dedi.
Tip 2 diyabette yeni bir bakış açısı yaratan çalışmasına kendi laboratuvarında devam ettiğini ifade eden Özcan, yakin bir süre içerisinde insanlar üzerinde araştırmaya başlayabileceklerini söyledi.
Laboratuvarda çok zaman harcadığını kaydeden Dr. Özcan, 36 saat hiç laboratuvardan çıkmadığı zamanlar olduğunu belirtti.

TÜRKİYE’DE OLSAYDI
Türk bilim adamlarının koşullar oluştuğu zaman kendi ülkelerinde çalışmayı tercih edeceklerine dikkati çeken Özcan, şunları söyledi:
"Eğer Türkiye’de kalsaydım mezun olduktan bir yıl sonra öğretim görevlisi olma şansım yüzde sıfırdı. Gençliğin yaratıcı gücü maalesef Türkiye’de verimli şekilde kullanılamıyor. Bilim, pahalı bir iş ama geri dönüşümü çok yüksek. Birçok Türk bilim adamı yurt dışında başarılı araştırmalar yapıyor. Bu insanlar Türkiye’de koşullar oluşsaydı kendi ülkelerinde daha başarılı olurlardı. Çünkü kendi ülkenizde daha huzurlu oluyorsunuz."

UMUT ÖZCAN Kimdir?
1977’de Tunceli’de doğan Dr. Umut Özcan, Tunceli Atatürk İlkokulu’nu bitirdikten sonra ortaokula Elazığ Anadolu Lisesi’nde devam etti. Özcan, buradan geçtiği Ankara Fen Lisesi’nde araştırma yapmaya başladı. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde İngilizce tıp eğitimi alan Özcan, ilk yılından itibaren Prof. Dr. Hüsrev Hatemi, Prof. Dr. Günnur Yiğit, Prof. Dr. Selma Yılmazer ve Prof. Dr. Tuncay Altug ile birlikte araştırma çalışmalarına devam etti. Özcan’ın 2004 yılında Science dergisinde yayınlanan çalışması dünyanın en iyi tıp dergilerinden biri olan Nature Medicine tarafından 2004-2006 yılları arasında dünyada yapılan en iyi 5 diyabet araştırması içerisinde gösterildi. Farelerde tip 2 diyabeti tedavi eden araştırmasıyla tıp dünyasında heyecan yaratan genç Türk bilimadamı Dr. Umut Özcan (29), Harvard Üniversitesi’nde öğretim görevlisi oldu.

Kaynak: Haber1.com

Related Posts

19 Comments

  1. AİLEMİZDE BİRSONRAKİ NESLE X KROMOZOMUYLA GEÇEN GENETİK BİR HASTALIK SÖZKONUSU.BU HASTALIK HAKKINDA BİLGİ ALMAK İÇİN PRF.DR.GÖKHAN HOTAMIÞLIGİL İN MAİL ADRESİNE SİZİN VASITANIZLA ULAÞMAM MÜMKÜN MÜ?

    GAMZE ERSARAÇ ÖZYURT

  2. müthiþ ben diyabet hastasýyým umutla insülinden kurtulucağým günü bekliyorum eğer türkiye de yaptýklarýnýzý denemek için bir doneye ihtiyacýnýz olursa ben seve seve bu iþte gönüllü olmaya hazýrým çalýþmalarýnýzda daha da baþarýlý olmanýz umuduyla

  3. Müthiş bir buluş.Keşke böyle değerli blim adamlarımıza sahip çıksak.Belki bizim nesil görmesede bizden sonrakiler çok değerli insanlarımıza sahip çıkarlar.

  4. Müthiş bir buluş.Keşke böyle değerli blim adamlarımıza sahip çıksak.Belki bizim nesil görmesede bizden sonrakiler çok değerli insanlarımıza sahip çıkarlar.

  5. Ülkeme onur kazandıran bu saygıdeğer doktorumu alnından öpüyorum. Bende diyabet hastasıyım. Doneye ihtiyaç varsa şimdiden hazırım. Teşekkürler hocam.

  6. Ülkeme onur kazandıran bu saygıdeğer doktorumu alnından öpüyorum. Bende diyabet hastasıyım. Doneye ihtiyaç varsa şimdiden hazırım. Teşekkürler hocam.

  7. Mrb. otobüste yolculuk yaparken Prof. Dr. Gökhan Hotamýþlýgil’in diabet hast. ortadan yok edeceği haberini duyunca dünyanýn en mutlu insaný oldum… çünkü 20 yaþýndayým ama tip 1 diabet hastasýyýmm umarým buluþlarýnýzdan bende yararlanýrým. Sizin gibi saygýdeğer insanlarý görünce örnek alýyorum tþk.. iyi çalýþmalar.. Bu arada deneye ihtiyacýnýz varsa ben hazýrýmm.. Kezban Deniz Duraz….. GAZİANTEP

  8. aylardır tip2 diabeti inceliyorum.tip 2 diabet beraberinde panik atağıda getiriyor.Bu stress şekeri yukseltiyor,başedilemez hale getiriyordu..panik atak için bana verilen ilaç 4, gününde paniğimi aldı ama bişey daha oldu: şekerlerim 70 ile 110 arasında gezmeye başladı .diamicron ve diaformin kullanıyorum.dietimi biraz gevşetmeme rağmen bu değerler değişmedi..sofraya oturuşumdan 2, saat sonrasında bile yaptıım ölçümlerde değerler maximum 120 civarı çıkıyor artık…kullandığım sakinleştirici cipram .günde 1 kere alıyorum..ve arkadaşlar günde 8 kez ölçum yapıyorum.cipram dan sonra değerler bayağı düştü..sanırım bu doktorun tezini doğruluyor yaptıklarım..stresi kaldır yada baskıla,şeker düzeliyor.

  9. ben şu an 29 yaşındayım 12 yaşından bu yana Tip 1 diabetliyim. Günde 4 defa insülin alıyorum ve sürekli ölçüm yapıyorum. Annem tv de izlemiş bu haberi ve hemen kağıda dr. ismini ve duyduklarını yazmış. Bana verdi ve netten hemen araştırdım. Haberi okuyunca öyle mutlu oldumki: benim gibi nice insanların bir an önce sağlığına kavuşmasını istiyorum. Yaşımın genç olmasına rağmen artık fazla ömrüm kalmadığını düşünüyorum.yinede Allah bilir tabiki ama. Þeker beni yavaş yavaş bitirmek üzere. Önce gözlerime, sonra ellerime vurdu. Parmaklarımdaki eklem yerlerinde tutulma, hareketsizlik oldu. şimdi ise böbreklerime vurmaya başlamış. Yinede hayata ümitle bakıyorum bir gün bu hastalığa çare bulunacağına inanıyordum. Þu an tek isteğim bir an önce gelişmesi. bunun için doktorumuza çok teşekkür eder başarıların devamını dilerim. Bizleri aydınlatacak ya da en azından sorunlarımızı anlatacak bir e-mail adresi verilirse çok memnun olurum. Aslında verilmemekte hklı çünkü e-maillerden ve telefonlardan hiçbirşeye vakit bulamayacaktır.

  10. 7 yasındaki yigenim şeker hastası oldu ilk duydugumuzda çok sasırdık cocukta seker mi olur dedik ama maalesef oluyormus bu bizi çok ama çok üzdü günde 4 defa insülin vuruluyor haberi okuyunca cok sevindim umarım seker hastalıgı diye bişey kalmaz umutla bu hastalık hakkında iyi haberler bekliyorum

  11. hocam türk milletinin gruru oldunuz sizi canı gönülden tebrik ederim basarılarınızın daima olmasını temenni ederim

  12. prof.dr.gökhan hotamıþlıgilin telefon veya mail adresini ögrenebilirmiyiz.selamlar

  13. merhaba ben romotoid artrit ankilozan spondilit veastımla ilgili gelişmeleri merak ediyorum. selamlar

  14. merhaba ben romotoid artrit ankilozan spondilit veastımla ilgili gelişmeleri merak ediyorum. selamlar

  15. Hocam merhabalar,

    Ben Konya da Fadim Gültekin Annem 55 yaşında şekr hastası 5-6 yıldır sabah tek toz insülin kullanıyırdu şuandan günde 4 defa kullanıyor ama doğrulu konusunda mein değilim size değerleri ve kullandığı ilaçların bilgisiniversem bana yardımcı olabilirmisiniz bizler Konya da tıptan çok uzak yaşadığımızı düşünüyorum bu nedenke buradaki doktorlara çok fazla güvenemiyorum lütfen yardımcı olun

    Saygılarımla…

  16. benim kız kardeşim 19 senedir ünsilin kullanılıyor ,zaten de 19 yaşında onun için o kadar üzülüyorum ki bol bol çikolata yiyeceği günleri iple çekiyorum.sayın doktorumuzuda tesadüfen kızıma performans ödevi hazırlarken buldum yaptığı çalışmalarında başarılar diliyorum inşalah bütün şeker hastaları kurtulur gerçekten sabır isteyen zor bir hastalık.sayın doktorumuzada ulaşabilirsem çok sevinirim

  17. prf.umut özcan ın ulaşabilecegim meil adresini aşagıdaki meil adresime gönderirseniz çok sevinirim

  18. Prof. Dr. Umut Özcan’a ulaşabileceğim e-mail adresini lütfen e-mail adresine gönderir misiniz? Şimdiden çok teşekkür ederim. ;)))))
    zulal_m_71@hotmail.com

Comments are closed.