Baybars Altuntas Kimdir?
Annesi ve Babası Dahil Ailesinde 13 Memur Olan Baybars Altuntaş, Lise İkinci Sınıfta Hanutçuluktaki Tatlı Paranın Büyüsüne Kapıldı ve Girişimci Oldu.
Annesi ve babası dahil ailesinde 13 memur olan Baybars Altuntaş, lise ikinci sınıfta hanutçuluktaki tatlı paranın büyüsüne kapıldı ve girişimci oldu.
Altuntaş’ın 1991’de Hürriyet Gazetesi’ne verdiği 400 dolarlık ilanla başlayan ’tur operatörlüğü seminerleri’, 8 vilayette (franchising şubelerle birlikte) 13 şubede 10 milyon dolar ciro yapan bir eğitim organizasyonuna dönüştü.
TÜRKİYE’de ilk ’tur operatörlüğü seminerlerini’ 1991’de 21 yaşındayken başlatan ve şu anda ülke genelinde 8 vilayette 13 şubede 38 farklı konuda eğitim kursları veren bir eğitim kurumunun sahibi olan Baybars Altuntaş, Mecidiyeköy’de sadece beyaz yakalılara özel bir VIP Eğitim Merkezi de kurdu. Altuntaş’ın şirketi Deulcom International, yurt geneline franchising vererek yayılıyor ve yakında Malta, Almanya ve Rusya ayakları olan kurumsal bir yapıya kavuşacak. Deulcom’un franchising şubeleriyle birlikte yaklaşık 10 milyon dolarlık cirosu var. Ailesinde 13 tane memur ’aile büyüğü’ bulunduğunu belirten Altuntaş, başlangıçta aile geleneğine uygun olarak asker olmak istediğini belirtiyor ve şöyle başlıyor girişimclik öyküsünü anlatmaya: "Annem Edirneli, babam Giresunlu. 1975’te İstanbul’da doğdum. Annem ilkokul öğretmeni, babam ise emekli kurmay yarbaydı. Sırasıyla Gazi İlköğretim Okulu, Çapa Orta Okulu, Şehremini Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği Bölümü’nü bitirdim. Babamlar 7 kardeş, annemler 6 kardeş tamamı memur. Ben de subay olmayı çok istedim. Kuleli Askeri Lisesi’ni 78’inci olarak kazandım. Sağlık elemesinde son anda belimde iki kemik arasının doğuştan 1.5 santimetre olduğu anlaşıldı ve bunun ağır kaldırmaya engel olacağı söylendi. Bu noktada elendim. Babam da ’sağlık olsun, kader’ dedi."
LİSEDE TİCARETLE TANIŞTIM: Altuntaş, Kuleli Askeri Lisesi’ne gidemeyince Şehremini Lisesi’ne yazılır ve lise ikide Fındıkzade’deki bir halı dükkanının önünden geçerken mağaza elemanlarının bir turiste halı sıtmaya çalıştığını görür. İngilizcesi iyi olduğu için hemen devreye girer. Altuntaş şöyle devam ediyor: "Bu ilk satış, 25 bin marktı ve 2.500 mark komisyon verdiler. Sonra da bana ’akşamları gel, takıl sana her satışından yüzde 10 verelim’ dediler. 2.500 mark için üç ay çalışmak gerekiyordu. Ondan sonra salı günleri Sultanahmet’e gidip, halı satmaya başladım. Çünkü salı günleri önemsiz dersler vardı. Artık hanutçuluk yapıyordum. Sultanahmet deneyimi uzun sürdü ama bir süre sonra bıktım. Çünkü açık mekanda çalışyorsun, hava şartlarıyla, zabıtayla mücadele ediyorsun v.s."
ÜNİVERSİTEDE TUR SATTIM: Baybars Altuntaş, hanutçuluğun çilesinden kaçmak için bir ofis işi aramaya başlar ve gazete ilanından bir seyahat acentesine, ofis boy olarak müracaat eder. Ofis boy olarak başladığı bu şirkette, 1 hafta sonra uçak bileti satışına geçer. Bu arada da üniversite sınavları sonuçlanır ve Boğaziçi Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği’ni kazanır. Yarım gün okul, yarım gün acente şeklinde devam eder. Akşamları bu acentenin muhasebesini tutmaya, geceleri de matematik dersleri vermeye başlar. Bir süre sonra bu acentenin Genel Müdürü Halim Güreş Altuntaş’ı işten çıkarır. Altuntaş şöyle devam ediyor: "Ben de okulda bahar turları satmaya başladım. Ardından Kıbrıs’a da tur düzenlemeye başladım ve bunun için Laleli’de Çiçek Tur ile anlaştım. Artık tur operatörlüğü yapıyordum, acenteye belli bir fiyat üzerinden ödeme yapıyordum üstü benim oluyordu. Sonra Tur 90’a geçtim ve oraya müdür oldum."
Memur çocuğu, patron olmayı nasıl başardı
Deulcom International’ın sahibi Baybars Altuntaş, anne ve babası dahil tüm aile büyükleri memur olan bir ailede doğdu ve büyüdü.
Lise ikinci sınıftayken, İngilizcesini kullanarak bir halı mağazasında parttime satıcılığa başladı ve komisyonun tadını aldı
Lise bitene kadar her salı günü Sultanahmet’te hanutçuluk yaptı. Sonra bir seyahat acentesine girdi ve tur operatörlüğünü öğrendi
Üniversitede okurken, arkadaşlarına bahar turları satmaya başladı, sonra bir acenteyle anlaşarak bağımsız tur satışı yaptı. Bu sektördeki eleman boşluğunu gördü.
Türkiye’de franchising’in ilk medya ve toplumsal misyoneri oldu. Derneğinin kurulmasına göncülük etti, burada tanıştığı işadamlarıyla çevresini genişletti.
Cebindeki son 400 dolarını riske atarak ilan verdi ve ’tur operatörü yetiştirme seminerleri’ başlattı. Sonra bu seminerlerin sertifika altyapısını oluşturdu. Kurslarını çoğalttı.
Son 400 dolarımla Hürriyet’e ilan verdim, her şey değişti
BAYBARS Altuntaş, Laleli’deki turizm acentesinde çalışırken, bir dergide okuduğu, Almanya’da düzenlenen franchising fuarıyla igili bir haber üzerine, 1991’de şirketin sahibi Hans Lang ile ilişkiye girer ve Türkiye’de franchising derneğinin kuruluşuna öncülük eder. 6 ay da genel sekreterliğini yapar. Bu arada Turyap’ın sahibi Azim Sarıbay ile tanışır ve ona ’Sizin Tarlabaşı binanızdan bir yer ayırın, tur operatörlüğü seminerleri verelim, çok para kazanırız’ şeklinde teklifte bulunur. Ancak Sarıbay, bu teklife soğuk bakar ve ’kimse katılmaz’ der. Altuntaş ısrar edince de ’madem kendine güveniyorsun, kaç paran varsa bir ilan ver bakalım, kaç kişi arayacak gör’ der. Baybars Altuntaş şöyle devam ediyor: "Benim 400 dolarım vardı ve Hürriyet’e 2 sütun 10 santimetre ’tur operatörü yetiştirme semineri’ ilanı verdim. Tarih 9 Şubat 1992’ydi. Pazar günü ofise gittim ve 72 kişi kayıt yaptırdı. 15 günde 14.400 dolar tahsilat yaptım. O ilan benim girişimciliğimi başlattı, 1 ay sonra Deulcom Özel Eğitim Hizmetleri A.Ş.’yi kurdum, 2 ay sonra ilk elemanlarımı aldım ve ilk şubemi de İzmir’de açtım. Şimdi franchising Deulcom’larla birlikte, 700 civarında çalışanımız var, 5.000-7.000 arası sürekli öğrencimiz oluyor ve Deulcom’larda yaklaşık 10 milyon dolarlık toplam ciro dönüyor."
http://www.haberler.com/400-dolarlik-ilanla-basladi-10-milyon-dolarlik-haberi/
——————————————————-
Baybars Altuntaş’ın başarı öyküsü
Deulcom International Eğitim Kurumlarının genç patronu Baybars Altuntaş, öğrencilik yıllarında 400 dolarla başladığı iş yaşamında, 200 kişiyi istihdam eder konuma gelmenin onurunu yaşıyor.
Reklam
Baybars Altuntaş (38), çalışma hayatına henüz lise ikinci sınıfa giderken atıldığını, kuruluşuna öncülük ettiği Franchasing Derneğinin genel sekreteri olduğunda ve Deulcom International şirketini kurduğundaysa, üniversite ikinci sınıfta olduğunu söyledi.
Subay bir baba ile öğretmen bir annenin çocuğu olduğunu anlatan Altuntaş, “Lise ikinci sınıfta Laleli’de hanutçuluk (müşteri çekme işi) yaparak çalışma hayatına girdim. Daha sonra bu işten sıkılarak, bir ofis işi aramaya başladım. Bir seyahat acentesine ofisboy olarak girdim, bir süre sonra tur operatörlüğü yapmaya başladım. Bu sırada, TYH’nin Türkiye’ye genelinde 20 kişiye verdiği eğitime istediğim halde katılamadım. Bu nedenle sektörde tur operatörü yetiştirilmesi konusundaki açık, aklımın bir köşesinde kaldı” dedi.
Bu arada Boğaziçi Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği bölümünü kazandığını anlatan Altundiş, şöyle devam etti:
“İngilizce dersleri vererek para kazanıyor ve okuyordum. 1991 yılında ikinci sınıftayken gazete haberlerinden ‘franchasing’ diye bir kavram duydum. O dönemde yeni açılan Mc Donalds’ların önündeki kuyrukları görünce bu kavrama ilgim arttı. Haberde geçen Alman Franchasing derneğine ulaştım, Türkiye ile ilgilendiklerini söylediler. Benim davetlim olarak Türkiye’ye geldiler, bir basın toplantısı düzenleyip franchasingi tanıttık. Çıkan haberler neticesinde 45 iş adamı beni aradı. Sonuçta Franchasing Derneğini kurduk, genel sekreter oldum.
Dernekte bana bir makam odası verdiler. Dernek binasında boş bölümler vardı. Burada, Türkiye’de önemli bir ihtiyaç olduğunu bildiğim tur operatörlüğü eğitimiyle ilgili bir kurs kurmak istedim. Önce tek sermayem olan 400 dolar ile büyük bir gazeteye ilan verdim. Bu ilan sayesinde kursa büyük talep gerçekleşti ve Deulcom International doğmuş oldu.”
Üniversiteyi bitirdiğinde, Deulcom International’ın 5 şubesini yönettiğini anlatan Altuntaş, “Şu anda 11 şubede 200 çalışanımla, 7 yabancı dil programı, aralarında hosteslik, profesyonel tur operatörlüğü, insan kaynakları uzmanlığı reklam gibi alanlarda 10 adet kariyer ve sertifika programı, bilişim akademisinde 6 adet üst düzey bilgisayar kursu ile TOEFL ve KPSS hazırlık programları veriyoruz” dedi.
Altuntaş, Ulusal Girişimcilik Konseyi başkanlığını yaptığını ve Türkiye’de girişimciliğin gelişimi için çalıştığını, Beyoğlu Güzelleştirme ve Koruma Derneğinin başkanlığını da yaptığını söyledi.
GENÇLERE VE İŞ DÜNYASINA TAVSİYELER
Gençlere, zorluklardan ve çevrelerindeki karamsar fikirlerden yılmamalarını öğütleyen Altuntaş, “Parayla parayı herkes kazanır. Önemli olan bunu bir iş fikriyle başarmak” dedi.
Bir memur ailesinde yetiştiği için, girişimciliğini baltalayan pek çok zorlukla karşılaştığını anlatan Altuntaş, şöyle devam etti:
“Gençlere ailelerinin ilk söyleyeceği, ‘önce bir okul kazan ve mezun ol, sonra istediğini yaparsın’. Ama girişimcilik bu şekilde yürümez. Başarılı olmak isteyen gençler, Türkiye’nin bir yarasına derman olacak, yeni bir iş fikriyle yola çıksınlar. Karşılarına pek çok zorluk çıkacak. Yeni bir fikir bulduklarında, ‘bu fikri ilk sen mi akıl ettin’, ‘ilk sen bulduysan bile, genç bir insana bu fikri yar etmezler’ yaklaşımı olacak. Bunlara da aldırmadan yollarına devam etsinler.”
“Kilis’te pekmezi olanın sineği Bağdat’tan gelir” sözünü benimsediğini vurgulayan Altuntaş, “1991 yılından beri Türkiye’nin yaşadığı pek çok krizi ben de yaşadım. Ama bu zor dönemlerde, ne kadar kendi işine konsantre olup, sürdürmeye çalışılırsa, krizlerden o kadar az etkilenilir” dedi.
http://www.haberaktuel.com/Baybars-Altuntasin-basari-oykusu-haberi-120829.html
—————————————–
Hedefi yöneticilik olmayan, gelmesin!
Türkiye’nin ilk "beyaz yakalı-yönetici yetiştirme" okulunun yöneticisi Baybars Altuntaş, "Bu öğrencilerden geleceğin holding yöneticileri çıkabilir" diyor
GÜLAY FIRAT İstanbul
Türkiye’nin ilk ‘beyaz yakalı – yönetici yetiştirme’ okulu Business School, 1 Ekim’de eğitime açılıyor. Saygın işadamlarının ders vereceği bir yıllık kursta, ‘yönetici adayları’nı sıkı bir eğitim bekliyor. Ancak okula girebilmek için en az 3 yıllık bir iş tecrübesi, İngilizce bilmek veya kurs süresince öğrenmek ve sözlü mülakatta başarılı olmak şart. Yönetici adaylarına kurstaki eğitimleri sırasında VIP konforu da sağlanacak. Bir yıllık eğitimin bedeli ise 25 bin YTL. Katılımcılara 36 taksit imkânı da sunulacak.
Deulcom International Yönetim Kurulu Başkanı Baybars Altuntaş, uzun süredir üzerinde çalıştığı "Deulcom International Business School" projesini 1 Ekim’de hayata geçiriyor. Altuntaş, "Türkiye’nin ‘Yetenek Havuzu’nu kurduk. Buna insan kaynağı sağlayacak Deulcom International Businnes School’u açtık. Business School ile ‘beyaz yakalılara’ yönelik ayrı bir eğitim merkezi ve eğitim programı oluşturduk. Business School’da orta ve üst düzey yönetici adayı ve yöneticiler yetişecek" diye konuştu.
‘İki altın bilezik vereceğiz’
Eğitime katılacakları 5 konuda tam donanımlı yetiştireceklerini kaydeden Altuntaş, "Hedefinde yöneticilik bulunmayan ve girişimcilik ruhu olmayanlar boşuna gelmesin. Çünkü sınıflarda 12 kişilik bir çalışma grubu oluşacak, onların enerjileri bozulmamalı. Bu öğrencilerden geleceğin holding yöneticileri çıkabilir. Aslında eğitimle iki altın bilezik vereceğiz, yönetici olabilir ya da kendi işini de kurabilirler" diye konuştu.
Özel olarak dizayn edildi
İlk aşamada İstanbul Mecidiyeköy’de başlayacak eğitim, sonra Ankara, İzmir, Bursa ve Adana’dan yurt geneline yayılacak. 7 sınıftan oluşan merkez özel olarak dizayn edildi. İşadamlarının ihtiyaç duyacağı ve kullandığı her türlü eşya var. Müdür koltuklarında oturacak öğrenciler, toplantı odalarında eğitim görecek, VIP konseptli salonda dinlenecek. Her an işlerini halledebilmeleri için internetleri, şık restoranları anımsatan kafeleri de olacak.
1 Ekim’de başlıyor
Başvuranlar arasında "seçici" davranılacak. 25-45 yaş arasında, en az 3 yıl iş tecrübesi olan, çalıştığı şirkette ya da yeni bir holdingde yönetici olmayı hedefleyen, iddialı, istekli, İngilizce bilen (bilmeyene ek ders verilecek) kişiler mülakatı geçerlerse kursa kabul edilecek. Beş aşamalı eğitim, seçmeli seminerler (satış tekniği, insan kaynağı, kişisel gelişim), seçmeli uzmanlık eğitimi (dış ticaret, perakendecilik, finans, bankacılık), girişimcilik eğitimi, iş İngilizcesi ve İngiltere’de stajdan oluşuyor. 12 ay sürecek eğitimde başarı kriteri 80 puan.
merhaba;
>>>>>>>>>>>>>kısa yoldan para kazanan insanlarla zor şartları geçerek
yetişen hem fiziksel hem beyinsel olarak büyük çabalar harcayan tıp mucitlerini
aynı statüde gösterilmesi hiç adil değil.
Burada bilim adami yada para kazananlari tanitmiyoruz..
O sekilde olsa haklisin arkadasim…
Ama Yurt disinda ismini duyurabilmis. Yasadigi yerde kendini kabllendirmis insanlari tanitmak…