Tunç Türker : İş Bankası Çin sorumlusu

I. Bölüm: Çin, Türk yatırımcısının psikolojik sınırı dışında
İş Bankası Çin sorumlusu Tunç Türker Bey ile yaptığımız röportajın ikinci bölümünde Çin’de gelecek 10 yıldaki fırsatlar, Çin finans piyasası, Çinlilerin iş felsefesi ve daha fazlasını konuştuk.
Çin’den yeterince faydalanamıyoruz
Ülke olarak ve Türk firmaları olarak Çin’den yeterince faydalanamıyoruz, buradaki olanakların farkında değiliz. Türk firmaları ben Türküm, Türk üreticisiyim, Çinli gelsin benim malımı alsın düşüncesinde. Bu düşünceyle Çin’e mal satamazsın! İtalyan Çin’e gelip pazarlama için para harcarken sen bu düşünceyle ancak İtalyan’a maliyetine mal satarsın oda onu Çin’e kendi markasıyla pazarlar, yarın bir gün senin fiyatını beğenmez başka ülkeden alır.
Çinli ticareti çok iyi biliyor
Çinliye aptal gözüyle bakmamak lazım Çinli ticareti çok iyi biliyor. Türkiye’den buraya gelecek firmaların bunu aklından çıkamaması lazım bizim dedelerimiz at sırtında seferden sefere koşarken, Çinli ticaret yapıyordu. 2000 yıllık ticaret geçmişleri var sokaktaki adam bile ticareti çok iyi biliyor. Sizinle üç kuruşun pazarlığını yaparken, akşam sizi götürecekleri yemekte binlerce lira harcıyorlar. Çin’de iş yapmak için Çin kültürünü özümsemeniz lazım.
Dost olduğumuz için iş yapıyoruz
Çinlilerde bir söz var, İş yaptığımız için dost değiliz, dost olduğumuz için iş yapıyoruz deler. Çin iş felsefesini çok güzel anlatan bir söz bu. Buraya seyahat eden firmalar, bir hafta, on günde kendilerini pazar hakkında, Çinliler hakkında çok bilgi edindiklerini sanıyorlar. Çin’de çok uzun yıllar yaşayan bir yabancının bir sözü var, Çin’de bir yıl yaşayan biri kendisinin Çin hakkında kitap yazacağını zanneder, aynı kişi beş yılın sonunda aslında Çin hakkında çok da bir şey bilmediğini anlar.

Çin’de her şeyi satamazsın
Dünyada rekabetin belki en üst düzey yaşandığı ülke Çin, çünkü fırsatlar burada ve tüm dünya bu fırsatları değerlendirmeye çalışıyor. Çin’e ihracat yapmak isteyenlerin sabırlı olmaları lazım, ve mutlaka pazarlama bütçeleri olması lazım ve buna önem verilmesi lazım. Çin’de katılacağınız fuarlardan bir yıl iki yıl sonuç alamaya bilirsiniz, Çinlinin sizi tanıması lazım. Çin’e her şeyi satamazsın, Çin zenginleştikçe seçici oluyor, lüks ürünlere ve markalaşmaya burada önem verilmeli.
Çinliler paradan para kazanmayı öğreniyor
Çin geçtiğimiz 20 yıl dünyaya damgasını vurdu ve dünyanın üretimini Çin’e kaydırdı. Artık finansal piyasalarda da Asya’ya doğru bir ilgi var ve Çinliler paradan para kazanmayı öğreniyorlar. Batıda mevcut finansal sistemleri, kendileri kontrollü şekilde deniyorlar ve kendi finans sistemlerini geliştiriyorlar. Çin’de finans piyasaları daha emekleme aşamasında. Çinliler, daha az riskle alternatif piyasalar oluşturuyorlar.
Gelecek 10 yılda Çin yine dünyaya damgasını vuracak
Çin geçtiğimiz 20 yılda sermayeyi biriktirdi, şimdi dünyadaki en büyük yatırımcı konumuna geliyor. Gelecek 10 yılda Çin, dünyanın en büyük yatırımcısı ve tüketici sıfatıyla dünya ekonomisine damgasını vuracak.
Hindistan balon mu ?
Yükselen nüfusuyla Hindistan Çin’i tahtından edebilir mi ? Bu soruyu Tunç Bey’e soruyorum. Hindistan’ın çok büyük bir güç olabileceğini düşünmüyorum diyor. Hindistan da iki tip halk var eski İngiliz sömürgesi zengin kesim ve fakirler ortası yok. Hindistan’daki fakir kesimin gelir seviyesinin yükselmesi lazım Çin’in tahtını sallaması için. Çin tüketici alışkanlıklarının yeni şekillendiğinden önemli bir pazar.
Ayrılırken Tunç Bey, Singapur ve Güney Kore’nin de gelecekte önemli pazar haline geleceğini söylüyor, detayları konuşmak için ileri bir tarihte tekrar görüşmek üzere sözleşiyoruz.
İş Bankası Çin temsilcisi Tunç Türker Bey’e, yoğun işleri arasında bizlere ayırdığı zaman için ve keyifli sohbet için teşekkür ediyoruz.
http://www.cingunlugu.com/cinliler-paradan-para-kazanmayi-ogreniyor/
http://www.cingunlugu.com/cin-turk-yatirimcisinin-psikolojik-siniri-disinda/

Related Posts