Dr. Ali Erdemir – Türk bilim adamından büyük buluş

Borik asit parçacıklarının motor yağını kayganlaştırdığını ortaya çıkaran Dr. Ali Erdemir sayesinde her gün milyonlarca varil yakıt tasarrufu sağlanabilir.

ANKARA – ABD Enerji Bakanlığına bağlı Argonne Laboratuvarlarında çalışan Türk bilim adamı Dr. Ali Erdemir, borik asit parçacıklarını motor yağıyla karıştırarak, yağın daha kaygan hale gelmesini sağladı. Argonne Laboratuvarlarının internet sitesinde verilen habere göre, Erdemir, yağa borik asit parçacıklarını katarak, motor parçaları arasındaki sürtünmeyi azalttı ve böylece enerji tüketiminde tasarrufun yolunu açtı.

Argon’un enerji sistemleri biriminin üst düzey bilim adamları arasında yer alan Ali Erdemir’in 20 yıllık çalışma sonucunda elde ettiği bulgulara göre, dibe çökmeme özelliği bulunan borik asit, sürtünen yüzeylerin en ince kısımlarına kadar nüfuz ediyor ve koruyucu, kaygan bir tabaka oluşturuyor. Bu tabaka, sürtünen yüzeyler arasındaki sürtünme katsayısını üçte iki oranında azaltıyor ve bu da yüzeyde daha az enerji harcanmasını mümkün kılıyor.

Yeniliğin, aynı zamanda motor ve makinelerin ömrünü uzatma ihtimali üzerinde duruluyor. Erdemir, internet sitesinde yer alan açıklamasında, buluşun, yakıt tüketiminde yüzde 4 veya 5 oranında tasarruf sağlayabileceğini, bunun sadece yüzde birinin günlük petrol tüketimini milyonlarca varil aşağıya çekebileceğini ve böylece ekonomiye büyük katkı sağlanabileceğini söyledi.
—————————————-
Dr. Ali Erdemir Kimdir?

Ali Erdemir , Türk bilim adamı. Malzeme bilimi, yüzey mühendisliği ve triboloji üzerine yaptığı araştırmalarla tanınmıştır.

2 Temmuz 1954 de Adana’da doğdu, 1977’de İTÜ Metalurji bölümünden mezun oldu. İki yıl İskenderun Demir-Çelik Fabrikası’nda çalıştıktan sonra doktora yapmak üzere ABD’ye gitti. Georgia Teknoloji Enstitüsü’nden doktora derecesini aldı.

Erdemir yaptığı sürtünme deneyleriyle bu alanda bir rekor kırdı. Üzerinde çalıştığı ve teflondan 40 kat daha kaygan olan karbon kaplama ile sürtünme katsayısını 20 fold’a düşürmeyi başardı. Argonne Laboratuvarı’nı triboloji alanında önemli bir araştırma merkezi haline getiren Erdemir, 1991, 1998 ve 2003’te R&D (Ar&Ge) ödülü dahil olmak üzere birçok uluslararası ödül aldı.

Sürtünme, malzemeler, kaplama ve yağlama üzerine yüzden fazla makalesi yayımlandı. 1998’de Eskişehir Anadolu Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verildi.

———————————————————–
Ali Erdemir, born in Kadirli, Adana, Turkey, is a Turkish materials scientist specializing in surface engineering and tribology.

He graduated from the Metallurgy Department of the Istanbul Technical University in 1977. After working for two years at the İskenderun Iron and Steel Company in Turkey as an engineer, he went to the USA for doctoral studies. Erdemir received a master’s degree in materials engineering and a doctorate in materials science and engineering from the Georgia Institute of Technology in 1982 and 1986, respectively. After completing his military service in Turkey, Erdemir began in 1987 to work as an assistant metallurgist at the Argonne National Laboratory near Chicago, which is operated by the University of Chicago for the U.S. Department of Energy. Since 1990, he is conducting his research as a materials scientist.

Erdemir has broken one of the technological records of the century by conducting friction tests on a new ultra-hard, low-friction coating. The material is many times slicker than Teflon and hard enough to show promise for use in automobile engine parts. It is reported that the invention of Erdemir, who has been on the covers of many scientific magazines published in the USA, has broken the friction coefficient record by 20-fold. He developed a carbon coating that showed the lowest coefficient of friction, less than 0.001, when tested in a dry nitrogen atmosphere. This makes the carbon coating 40 times slicker than Teflon, which has a coefficient of about 0.04.

Erdemir made Argonne Laboratory the number one research center for tribology and has received many international prizes, including three R&D awards, considered the Oscar of technology, in 1991, 1998 and 2003 for a boric acid lubricant and a near frictionless carbon coating, respectively. He has patent rights for six of his inventions.

Erdemir is member of several professional societies and published more than 100 scientific papers in the fields of friction, wear, lubrication of materials and coatings. He was awarded an honorary doctorate degree from the University of Anatolia, Eskişehir, Turkey in 1998.

Retrieved from “http://en.wikipedia.org/wiki/Ali_Erdemir”

————————————
Bilim Oscarı’nın Türk adayı

Amerika, Argon Devlet Laboratuvarı’nda görevli Türk profesör Ali Erdemir’i konuşuyor. Yaptığı buluşlarla ABD’de birçok ödül kazanan ve dünyanın en önemli 100 bilim adamı arasında yer alan Prof. Dr. Ali Erdemir son olarak bilimin Oscar’ına aday gösterildi.

Chicago Üniversitesi ve ABD Enerji Bakanlığı’na bağlı Argon Ulusal Laborutuarları’nda araştırmalar yapan Prof. Dr. Ali Erdemir, sürtünme katsayısını sıfıra indiren buluşu ile yeni ödüllere layık görüldü. ABD Enerji Bakanlığı’ndan 2 milyon 140 bin dolarlık (yaklaşık 500 milyar lira) araştırma ödülü kazanan Dr. Ali Erdemir, ayrıca, sürtünme ve aşınma teknolojisi ile ilgili araştırmasıyla Mühendisler Birliği’nin her yıl bir kişiye verdiği ‘‘Edmond E. Bisson Ödülü’’ne layık görüldü.

EN BÜYÜK ÖDÜL

Yepyeni bir karbon kaplama geliştirerek dünyanın en kaygan maddesi olan teflondan 40 kere daha kaygan bir teknoloji ortaya koyan Prof. Dr. Erdemir, ABD’de yayınlanan ünlü bilim dergisi ve bilim televizyon kanalı Discover tarafından ABD’de ‘‘bilim Oscarı’’ sayılan Discover Ödülü’ne aday gösterildi. Discover organizasyonu tarafından yapılan açıklamada, 4000 bilim adamı arasından 10 branşta 40 kişinin seçildiği ve 14 kişinin ödül alacağı kaydedildi. Ali Erdemir, sürtünme ve aşınma teknolojisi ile ilgili bilim dalındaki en şanslı aday gösteriliyor.

Dr. Osman Eryılmaz ve Georgi Dansky ile birlikte bilimsel araştırmalarını sürdüren Prof. Dr. Ali Erdemir’in buluşu, Amerika’da büyük yankı uyandırdı. Ekibin bulduğu borik asit ağırlıklı motor katkı maddesi, motorlarda en az 70 bin kilometre dayanan koruyucu bir tabaka oluşturarak aşınmayı azaltıyor. Prof. Erdemir, bulduğu katkı maddesi ile ilgili şu bilgileri verdi:

BÜYÜK TASARRUF

‘‘Halen kullanılan araçların motorlarında sürtünme sonucu açığa çıkan enerji boşa gidiyor. Kaybolan bu enerjiyi nasıl en aza indirebileceğimizi 10 yıl boyunca araştırdık. Bulduğumuz katkı maddesi ile motorlar, 10-15 kat daha az aşınıyor, motor gücü artıyor. Motorların sürtünme katsayısı var. Katkı maddesi, sürtünme katsayısını 3-4 kat düşürünce sürtünmeyle kaybolan enerjiyi motor gücünün artmasında kullanıyoruz. Motorun çalışma durumuna bağlı olarak gücü yüzde 5-10 oranında yükseliyor. Motor yağı ile bu katkı maddesini katıp arabayı kullandığınızda o farkı rahatlıkla görüyorsunuz. ABD’de halen motorlardaki aşınma ve sürtünmeye bağlı kayıpların yıllık maliyeti 100 milyar dolara yakın. Katkı maddesini hazırladığımız borik asit, Türkiye’de oldukça bol bulunan boraks madeninden elde geliyor. Motor yüzeylerinde kaygan tabaka oluşturan katkı maddesi etkisini 50- 70 mil (yaklaşık 100 bin kilometre) sürdürüyor, kolay aşınmıyor. Bu nedenle motor yağı değiştirme süresi de çok uzayacak, çevreye zararlı bu atık maddenin tüketimi azalacaktır.’’

Ali Erdemir kimdir?

Adana’da dünyaya gelen Prof. Dr. Ali Erdemir, yüksek öğrenimini İstanbul Teknik Üniversitesi’nde yaptı. İTÜ’den 1977’de mezun olan Erdemir, İskenderun Demir Çelik Fabrikası’nda 2.5 yıl çalıştıktan sonra, 1979 yılının ilk aylarında master ve yüksek lisans eğitimini yapmak üzere Georgia Üniversitesi’ne gitti. 1986 yılında askerlik için Türkiye’ye dönen Ali Erdemir, 6 ay boyunca iş aramasına rağmen, ABD’de edindiği bilgileri değerlendirecek düzeyde bir iş bulamayınca, 1 yıl sonra doktora sonrası öğretim için ABD’ye döndü ve Argon Laboratuvarı’na girdi. Prof. Dr. Ali Erdemir, ‘‘Geçen 10 yıllık süre içerisinde Türkiye’de sanayi ve endüstri dallarında büyük aşamalar kaydedildi. Bugün olsa belki kendime göre iş bulurdum’’ diyor. Prof. Erdemir, ‘‘Türk olarak böyle bir buluşun sahibi olmak bana gurur veriyor. Çok mutluyum. Bilim adamı olmaya ilgi duyanlara tavziyem, yolunuza çalışarak devam edin. Bir şey keşfetmek veya geliştirmek güç değil’’ diye konuşuyor.

Dr.Erdemir’in karbon kaplama konusundaki buluşu, ABD’de 30’un üzerinde bilim dergisinin yanı sıra ünlü Populer Science dergisinin Nisan sayısında da yer aldı. Dr.Ali Erdemir’in yeni buluşu ile ilgili olarak daha fazla bilgi almak isteyenler, Argon Laboratuarları’nın İnternetteki web sayfasına şu adresden ulaşabilirler: http://www.anl.gov/

—————————-

Ali Erdemir, born in Kadirli, Adana, Turkey, is a Turkish materials scientist specializing in surface engineering and tribology.

He graduated from the Metallurgy Department of the Istanbul Technical University in 1977. After working for two years at the İskenderun Iron and Steel Company in Turkey as an engineer, he went to the USA for doctoral studies. Erdemir received a master’s degree in materials engineering and a doctorate in materials science and engineering from the Georgia Institute of Technology in 1982 and 1986, respectively. After completing his military service in Turkey, Erdemir began in 1987 to work as an assistant metallurgist at the Argonne National Laboratory near Chicago, which is operated by the University of Chicago for the U.S. Department of Energy. Since 1990, he is conducting his research as a materials scientist.

Erdemir has broken one of the technological records of the century by conducting friction tests on a new ultra-hard, low-friction coating. The material is many times slicker than Teflon and hard enough to show promise for use in automobile engine parts. It is reported that the invention of Erdemir, who has been on the covers of many scientific magazines published in the USA, has broken the friction coefficient record by 20-fold. He developed a carbon coating that showed the lowest coefficient of friction, less than 0.001, when tested in a dry nitrogen atmosphere. This makes the carbon coating 40 times slicker than Teflon, which has a coefficient of about 0.04.

Erdemir made Argonne Laboratory the number one research center for tribology and has received many international prizes, including three R&D awards, considered the Oscar of technology, in 1991, 1998 and 2003 for a boric acid lubricant and a near frictionless carbon coating, respectively. He has patent rights for six of his inventions.

Erdemir is member of several professional societies and published more than 100 scientific papers in the fields of friction, wear, lubrication of materials and coatings. He was awarded an honorary doctorate degree from the University of Anatolia, Eskişehir, Turkey in 1998.

Related Posts

27 Comments

  1. bence hiç te öle değil vee neden adama ….. diyorsun anlamıyorum ama bu siteyi yapanların ellerine sağlık:D

  2. elestirme yerinde olursa elestiridir…
    kotu soz ile insan elestirilmez….

  3. arkadaşlar arnızda ali erdemirle ilgili araştırma yaptıysanız yazarmısınız

  4. ya bu atomla ilgili biçalışmada yapmış olacak ayrıca atom üzerinde çalışma yapan bilim adamları bulan varsa bu siteye yazsın lütfen cok önemli

  5. yani arkadaslar.. 1 kis 100 aliyo bi kisi 50.. biri sinifta kaliyo…
    Sanki parayla bilgi sattim size…
    Ne buldumsa elimden geldigince koydum…
    emege saygi…
    sizde ekleyebilirsiniz elinizdekileri. herkes eklese bilgide artmis olur degilmi?

  6. Re: Dr. Ali Erdemir – Türk bilim adamından büyük buluşyapmış ama atomla yaptığı çalışma yok

  7. sizinle gurur duyuyoruz gazi üniversitesine giremediğiniz için çok üzgünüm ama bu isteğinizin olmasını diliyorum bu ülkenin sizin gibi bir insana ihtiyacı var ama burada olsaydınız size oradaki imkanları veremezdik buda beni düşündürmüyo geğil

  8. Ali Beye dogum tarihi konusunda mail attim.
    Sagolsun kendiside cevap verdi..
    ————-

    Sayin Ugur bey:
    Ben 2 Temmuz 1954 dogumluyum.
    Selamlar, calismalarinizda ustun basarilar.
    Ali Erdemir

  9. bilim insanın yani oktay sinanoğlunun yaptığı çalışmalar çok güzel

  10. ben hülya avþar yaptığınız ayıplardan umarım utanıyorsunuzdur değilmi?Eğer utanmıyorsanız tarih kitabını okumanızı tavsiye eder ve o zaman ali erdemir\\\’in nasıl bir insan olduğunu tanırsınız

  11. hepinize sevgi ve de saygılar edrim he bu arada ali erdemir’e büyük haksızlık ediyorsunuz…..

  12. arkadaþlar bana atomla ilgili çalıþma yapn en az 5 kiþi gerekiyo bu adamı
    [url][/url]bizde bulduk baþka yok mu yaa

  13. Arkadaslar.. Bu Ali bey neler yapmiski.Site karisdi?
    Ali Beyi Sevenler, Ali Beyi Sevmeyenler soz duellosuna girdi. Birde baskalarinin isimlerinide kullanarak yorumlar yazildi.

    Ozellikse sunu beirteyim Hulya avsar adinda ben yazmadim..
    Merak edenler O maile ulasip meraklarini giderebilir..

    Diger bir konu ben asla kimseye o hitap ettiginiz kelimeyi kullanmadim.. Birileri bir sekilde onu yazmis oraya…

    Ben sitemde duzeyli bir ortam isterim bu yuzdende once bu konulara kendim dikkat ederim.
    Sadece bu sitem yok benim…

    30 a yakin kisiyi insanlari karalayan ve kotu soz iceren yorum silinmisdir.

    [b]Uzulurek Dr.Ali Erdemir yazisini,uzulerek yoruma kapatiyorum…[/b]

    Arzu eden bana mail atip fikirlerini yada kirginliklarini belirtebilir… ufoss61@gmail.com

    Yineliyorum ben kimse icin o sekilde yazi yazmadim.
    Yazan arkadaslarida kiniyorum…

    Not: Bu site yurtdisinda basari gostermis Turkleri Tanitmak amaci ile kurulmusdur. Elbetteki ulkemiz icinde bircok basarili insalarda var..

Comments are closed.