Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde gerçekleştirilen bir çalışma, yaygın kanaatin aksine, antibiyotik tedavisinin, solunum yolları virüsü (RSV) nedeniyle bronşiyolit geçiren bebeklerde etkili olabileceğini ortaya koydu.
Dr. Fulya Tahan ve ekibi tarafından yapılan ve dünyadaki belli başlı tıp dergilerinden European Respiratory Journal’in (Avrupa Solunum Yolu Dergisi) Ocak 2007 sayısında yer alan bir çalışma, çoğunlukla kış aylarında görülen ve iki yaş altı bebekleri etkileyen en yaygın solunum yolu hastalığı olan RSV kaynaklı bronşiyolit tedavisinde, antibiyotik kullanımının faydalı olabileceğini ortaya koydu.
RSV kaynaklı bronşiyolit tedavisinde antibiyotik yaygın olarak kullanılmazken, araştırmayı yapan Türk ekibinin, RSV’nin, kalıcı zararlı etkileri olabilecek akciğer enfeksiyonunu körükleyebileceğini vurgulayarak clarithromycin adlı bir antibiyotik kullanımını teşvik ettikleri belirtildi.
Dergide araştırmanın, clarithromycin kullanılarak yapılan erken tedavi ile hastalığın seyrinin hafifletilebileceği ve bronşiyolit tedavisinden sonra görülen hırıltının önlenebileceği varsayımından hareketle yapıldığı kaydedildi.
Tahan ve ekibinin, varsayımlarını test etmek için RSV bronşiyolit geçiren 21 bebeğin bir kısmını clarithromycin kullanarak bir kısmını da aktif olmayan yalancı ilaç (inactive placebo) ile 3 hafta boyunca tedavi ettikleri ve antibiyotik tedavisi görenlerin diğerlerine kıyasla 37 saat daha önce iyileştiklerinin görüldüğü ortaya konuldu.
Sözkonusu antibiyotiğin üç hafta kullanımı sonucunda, temel tetikleyici işaretlerin plazma seviyesinde gözle görülür bir azalma yaşandığını belirten uzmanlar, ‘clarithromycin’in, müteakip hastalık oranlarını düşürerek RSV bronşiyolitin kısa süreli etkilerini azaltmada yardımcı olabileceği sonucuna ulaştıklarını belirttiler.