Arkansas, ABD’de kanser tedavi merkezi sahibi olan Doktor Ömer Atik, merkezde tedavi gören yüzlerce kanser hastasının 650 bin dolarlık borcunu sildi.
Arkansas, ABD’de yaşayan Onkolog Doktor Ömer Atik bir kanser tedavi merkezinin sahibi. Kısa süre önce merkezinde tedavi gören yüzlerce hastaya bir mektup göndererek kuruma olan borçlarının tamamını sildiğini duyurdu. Yaklaşık 20 yıldır aralıksız hizmet veren merkez, geçtiğimiz günlerde kadro yetersizliği sebebiyle kapanmak zorunda kaldı. Merkez hastalarına aralarında radyoterapi ve kemoterapinin de olduğu çok geniş bir skalada hizmet veriyordu. Doktor Atik, yılın son günlerinde yaklaşık 200 hastasına bir yeni yıl tebrik kartı göndererek merkeze olan tüm borçlarının silindiğini duyurdu.
Arkansas Democrat Gazette’de yer alan habere göre Atik’ten mektup alan bir hastası yazılanları şöyle aktardı: “Hastamız olduğunuz için Arkansas Kanser Kliniği olarak gururluyuz. Her ne kadar hastalarımızın çoğunun ödemelerini sigorta karşılıyor olsa da kalan miktarlar bazı hastalarımız için yük olmaya devam ediyordu. Klinik olarak tüm hastalarımızın kalan borçlarını sildiğimizi belirtmek isteriz. Pandemi sebebiyle bütçesi sarsılan, işleri bozulan, işlerinden olan birçok insan varken bunu yapmak için en doğru zamanın bu olduğunu düşündük. Bu zorlu süreçte elimizden ne gelebilir diye çok düşündük ve bunu yapmaya karar verdik.”
Tıp derneğinin beyaz olmayan ilk başkanı.
Onkolog Doktor Ömer Atik ve meslektaşı
Onkolog Atik aslen Pakistanlı, New York Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi’ndeki işinden ayrılmasının ardından 1991 yılında Arkansas’a gelerek kendi kanser tedavi merkezini kurmuş.
1991 yılında kanser merkezini açmasının ardından Arkansas Tıp Derneği’nin beyaz olmayan ilk başkanı seçilmiş. Aynı zamanda Amerikan Tıp Koleji’nin yönetim kuruluna da seçilme başarısını göstermiş.
Hastalarının tüm borcunu silmeden önce Tıp Derneğinden bir arkadaşını arayarak bunu yapmasının etik olarak bir sorun çıkarıp çıkarmayacağını soran Atik, bir sorun teşkil etmeyeceğini öğrenince borçları hiç düşünmeden silmiş.
ABC televizyonunda yayımlanan Good Morning America programına yaptığı açıklamada Dr. Ömer Atik şu ifadeleri kullandı:
Onkolog Doktor Ömer Atik
“Zamanla insanların ödeme yapamadığını fark ettim. Yıllarca hiçbir şeyi olmayan ya da tedavilerinin masrafını ödemeye çalışırken iflas eden insanları gördüm. Bu pek çok açıdan tamamen adaletsiz bir durum.
Eşim ve ben bunu göz önüne alarak borçların tamamını silmeye karar verdik. Bunu yapmak için pandemiden daha uygun bir zaman olamayacağını düşündük.
Onkolog Doktor Ömer Atik-2
Yapabileceğimizi düşündük, bunu istedik ve harekete geçip yaptık. Umarım bu, işleri onlar için biraz olsun kolaylaştırır.”
Sadece çok iyi bir doktor değil, aynı zamanda son derece iyi kalpli biri.
Onkolog Doktor Ömer Atik ve çalışanları
İlk tıp eğitimini Pakistan’da alan Atik, 1991’de ailesini Arkansas’a getirmişti. Aldığı ABD pasaportunda “Omar Atiq” yazan doktor, bölgeye taşınmaları için “kader” ifadesini kullanarak “Burası uzun süredir bizim evimiz. Hayatımızın burada aldığı hal için çok minnettarız” dedi.
Onkolog Doktor Ömer Atik ve hastaları
Eski hastaları da doktora sosyal medya hesaplarından teşekkür etti. Dr. Atik’i tanıyanlar onun sadece çok zeki ve başarılı bir doktor olmadığını, aynı zamanda son derece iyi kalpli ve insancıl biri olduğunu da belirtiyor. Hastalarının tamamıyla yakından ilgilenen Atik, kısa sürede bölge haklının güvenini ve sevgisini kazanmasını da bilmiş. Hastalarıyla sadece bir hasta olarak değil bir insan olarak ilgilenen Dr. Atik onlara küçük de olsa böylesine bir hediye verebildiği için son derece mutlu.
650 bin doları aşan (yaklaşık 4 milyon 800 bin TL) paradan vazgeçen Atik’in fakir ya da sigortasız hastaları da hiçbir zaman geri çevirmediği bildirildi.
Koronavirüs pandemisi herkesi sarstı.
Amerika koronavirüs kalabalık
Bir yılını dolduran koronavirüs pandemisi tüm dünyada hem ekonomik hem de sosyal pek çok zarara yol açtı. Pek çok insanın işleri pandemi yüzünden bozulurken, milyonlarca insan da işinden oldu. ABD’de toplam 21 milyon kişi koronavirüse yakalanırken 350 binin üzerinde insan da hayatını kaybetti. Bu süreçte toplumda herkesin birbirine yardımcı olması gerektiğine inandığını söyleyen Dr. Atik, kendi üzerine düşenin küçük bir kısmını bu şekilde ödemeye çalıştığını belirtiyor.