Türküm, Çalışkanım, Dünya Markasıyım!
Colin’s Rusya’da en çok bilinen üç jeans markasından biri. Ama çoğunluk Amerikan markası sanıyor.
Niğde’nin Aksaray ilçesinin Gökçe köyünden 25 yıl önce yola çıktılar. Ufku açık bir babanın beş oğluydular. Hiç durmadan çalıştılar, çalıştılar. Memleketin sınırlarını aştılar. Ve kimilerini “Türk malı” olduğuna zorlukla inandırdıkları “Colin’s”i dünya markası yaptılar.
Yavuz Eroğlu, beş kardeşin en küçüğü. Henüz 37 yaşında. Rus-Türk İşadamları Birliği RTİB’in de yönetim kurulu üyesi. “Colin’s”in Rusya’da en çok bilinen üç jeans markasından biri olmasında, 26 mağaza ve 90 satış noktasına ulaşmasında en çok emeği geçenlerin başında. Gülerek anlatıyor: “Bir gün uçakta yanıma bir Rus işadamı oturdu. Sohbete başladık. Kim olduğumu sorudu. Söyledim. İnanmadı. ‘Colin’s Amerikan markası, yalan söyleme!’ dedi. Ne söylediysem bizim şirketimiz olduğuna inandıramadım. İstanbul’a vardık. Ertesi gün otelinden aldırtıp fabrikamızı gezdirdim de inandı.” Eroğlu kardeşler 1970’te İstanbul’da küçük bir atölyede fason erkek konfeksiyon üretimiyle başlıyor işe. 1983’ten sonra 1994’e kadar Fransa’ya üretim yapacak kadar büyüyorlar. 1994’te ilk fabrikalarını kurmaları dönüm noktası oluyor. Blue jeans üretiminde iddialı hale geliyorlar. O dönem bavul ticaretinin de altın yılları. Ruslar Laleli’ye akın ediyor. Eroğlu kardeşler de iyi iş yapıyor. Türkiye’de 1994 krizi olunca, yeni pazarlar aranıyor. Aile, en küçük kardeş Yavuz Eroğlu’nu Rusya’ya yolluyor.
“Kimileri ‘Malınız zaten iyi satılıyor, Ruslar gelip burada alıyor, riske ne gerek var’ diyordu. Ama biz Rusya’nın çok büyük bir pazar olduğunu, kalıcı olmak için pazarda bizzat var olmak gerektiğini erken anladık” diyor Eroğlu. Rusya’da atılan ilk kalıcı adımlardan sonra 1996’da “Colin’s”i zirveye taşıyacak büyük hamle yaplıyor. “Sovyet devrinden de bilinen bir tek Levi’s markası var. İyi bir reklam kampanyası yaparsak iki numara biz oluruz ve Rusya’da marka oluruz. Fırsat bu fırsat” deniliyor. 3 ayda tam 1 milyon 350 bin dolarlık reklam harcaması yapılıyor. Rusya’da dağ-taş Colin’s billboardlarıyla doluyor. Ve 1998’e kadar 4 milyon dolar harcanıyor reklam için. Colin’s bunun karşılığını fazlasıyla alıyor. Satışlar patlıyor. Mağazalar açılıyor. Bayilikler veriliyor. Moskova’dan St. Petersburg’a, Kazan’dan Yekaterinburg’a her yerde Colin’s giyiliyor. 2001 mayısında Moskova yakınlarında bir fabrika kuruluyor ve ilk etapta penye üretimine de başlanıyor. Rusya’ya Ukrayna da ekleniyor. Orada da 4 yılda 16 mağazaya ulaşılıyor. “Biz yola ‘dünya markası’ olmak için çıktık. Artık dünyada sadece markalar var. Hangi malın nerede üretildiğinin hiçbir önemi yok” diyor Yavuz Eroğlu. “Her ürünümüzde ‘Made in Turkey’ yazılıdır. Çünkü kalitemiz üst düzey. İngiltere’den Almanya’ya kadar birçok ülkede kendi mağazamız var.” Colin’s Türkiye fabrikasında dünya devlerine fason üretim yapıyor. Tommy Hilfiger, Calvin Klein, Mexx, Next, Reebok bunlardan birkaçı. Eroğlu, “Dünyanın her yerinde bizim ürettiğimiz jeansler giyiliyor” diyor. Eroğlu Şirketler grubu geçen yıl toplam cirosu 120 milyon dolara ulaşan bir dev. Türkiye’de 3 bin 122 çalışanı var. Rusya’da 600 kişi çalışıyor. Bunların sadece 13’ü Türk. Colin’s hem vergisiyle, hem istihdamıyla Rusya’ya borcunu fazlasıyla ödüyor.