Daron Acemoğlu : Adım adım Nobel’e

Geçtiğimiz yıl, ‘Nobel habercisi’ olarak da adlandırılan John Bates Clark madalyasına layık görülen Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ekonomi profesörü Daron Acemoğlu, Amerikan Ulusal Bilim ve Sanat Akademisi’ne üye seçildi.


Ekonomik büyüme teorisi, ‘Teknolojik gelişmeler’, ‘Kurumsallaşma ve kurumların ekonomik gelişme üzerindeki etkileri’, konusunda yaptığı çalışmalarla geçtiğimiz yıl, ‘Nobel habercisi’ olarak da adlandırılan John Bates Clark madalyasına layık görülen Prof. Daron Acemoğlu, Amerikan Ulusal Bilim ve Sanat Akademisi’ne üye seçildi.

ABD’nin en saygın üniversitelerinden biri olan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) ekonomi profesörü olarak görev yapan Daron Acemoğlu, aralarında ABD eski başkanlarından George Bush ve Bill Clinton’un da bulunduğu yeni üyelerle birlikte, Amerikan Ulusal Bilim ve Sanat Akademisi’ne seçildi. Başarılı politikacı, sanatçı ve bilimadamlarının kabul edildiği, Amerika’nın en üst düzey sanat ve bilimsel kurumu olarak kabul edilen Amerikan Bilim ve Sanat Akademisi’ne üye kabul edilmekten gurur duyduğunu belirten Acemoğlu, DHA’ya yaptığı açıklamada, “Değişik bilim dallarında başarılı kariyeri olan birkaç insanı her yıl üye seçiyorlar. Benim buraya seçilmem de çok gurur verici birşey. Bir bilim adamının kariyeri boyunca yaptığı önemli katkılardan dolayı verilen bir onur. Ben böyle birşeye layık görüldüğüm için çok mutlu oldum” dedi.

‘NOBEL ÖDÜLÜ GELECEKTE OLAN BİR ŞEY’

Geçtiğimiz yıl ABD’nin 40 yaş altındaki en iyi ekonomistine verilen John Bates Clark madalyasına layık görülen ve bugüne kadar John Bates Clark ödülü kazanan 29 ekonomistten 11’inin sonraki yıllarda Nobel ödülü kazandığını hatırlattığımız Acemoğlu, Nobel ödülünün gelecekte olan bir şey olduğunu, bu ödülü almanın gurur verici bulduğunu ancak, bu ödülün yaşam boyunca yapılan araştırmalar için verildiğini söyledi. Genelde insanların Nobel ödülünü 50’li, 60’lı yaşlarının sonunda aldıklarını belirten Acemoğlu, bunu düşünmek istemediğini ve “Seçkin gruba” girmekten mutluluk duyduğuna vurgu yaptı.

ABD’de başarılı çalışmalar yapan tek Türk akademisyenin yalnızca kendisi olmadığını özellikle vurgulayan Prof. Acemoğlu, son yıllarda Amerika’da başarılı olan Türk akademisyen sayısının arttığına dikkat çekerek, “Birçok önemli üniversitede, önemli araştırmalar yapan, Türkiye’den gelen genç bilimadamları var. Eminim gelecek yıllarda Amerikan Ulusal Bilim ve Sanat Akademisi’ne üyeliğe kabul edilecek başka Türkler de olacaktır” dedi. ABD’ye gelen Türk öğrencilerin çok iyi bir lisans eğitimi almış olarak ABD’ye geldiklerini belirten Acemoğlu, “Gerek bazı fen liselerinden mezun olup lisans eğitimlerini almaya gelen, gerekse lisans eğitimini Türkiye’de aldıktan sonra lisanüstü eğitimi için ABD’ye gelen öğrencilerin başarısı, Türkiye’deki temel eğitimin gayet iyi olduğunu gösteriyor. Matematik alanında olsun, mühendislik alanında olsun bu öğrencilerin iyi bir temeli var. Eknomi doktorası için gelenlerin çoğu iyi bir lisans ve matematik eğitimi almış olarak geliyorlar. Türkiye’de bu düzeyi korumamız, hatta daha ileri taşımamız çok önemli” şeklinde konuştu.

‘TÜRKİYE’NİN KATKISI BÜYÜK’

Ermeni asıllı olmasına karşın Türk bilim adamı olarak anılmaktan rahatsızlık duymadığını dile getiren Acemoğlu, Bazı yerlerde Türk-Amerikan, bazı yerlerde Türk bilim adamı, bazı yerlerde Ermeni asıllı Türk bilim adamı şeklinde tanıtıldığını söyledi. Ancak Türkiye’de doğduğunu ve büyüdüğünü, aynı zamanda da Ermeni asıllı olduğunu, lise eğitimini Türkiye’de tamamladığını belirten Acemoğlu, Türkiye’nin kendisine büyük katkısı olduğunu vurgulayarak, Türk bilim adamı olarak anılmaktan mutlu olduğunu söyledi.
Bir ekonomist olarak, Türkiye’nin ekonomisinin halen sorunları olmasına karşın, eskisine göre çok daha iyi olduğunu gözlediğini belirten Acemoğlu, “Türk ekonomisi ne yazık ki son 30 yıldır krizden krize geçiyor. Ama baktığınız zaman yine de şu anda Türkiye ekonomisi bundan önce olmadığı kadar sağlıklı durumda. Birçok şirketin üretkenliği çok yüksek, Avrupa, Ortadoğu, Kuzey Afrika ile ticari ilişkileri çok güçlenmiş durumda. Banka sektörü hala sorunlu, sermaye sektöründe bir derinlik yok, şirketlerin dinanizminin artması gerek. Bunları aşabilmek için de Türkiye’nin şu ana kadar yaptığı reformları sürdürmesi gerek, serbest piyasaya devam etmekten başka bir çözümümüz yok” dedi.

‘SERBEST KURA GEÇMEK İYİ OLACAK’

Türkiye’de serbest kura geçiş yapmanın zamanının geldiğini belirten Acemoğlu, ’Serbest kurun ilk başlarda az gelişmiş finansal piyasası olan ülkeler için riskli olabildiğin, bu piyasalarda derinlik olmadığını, ve bunun da büyük çalkantılara neden olabileceğini vurguladı. Türkiye’de sermaye piyasasının gelmesi gereken yere gelmediğini ama, giderek bir derinleşme de olduğunu söyleyen Acemoğlu, sermaye piyasasının giderek güçlendiğini, bu gelişmenin bir parçası olarak serbest kura geçmenin iyi olacağını, Serbest kura geçildiğinde ise Avrupa ve Amerika piyasaları ile olan birleşmenin güçleneceğini ve bunun bir denge unsuru olarak krizlere çözüm olacağını söyledi.
Zaman zaman yoğun tartışmalara neden olan beyin göçü konusuna da değinen Acemoğlu, beyin göçünün Türkiye için önemli bir sorun oluşturmaması gerektiğini belirtti. Eğitim için Türkiye’den ABD’ye gelen öğrencilerin, hem derslerinde hem de bilimsel çalışmalarında gösterdikleri başarının Türkiye’nin imajına büyük katkı sağladıklarını belirten Acemoğlu, ’“Daha da önemlisi, buradaki önemli bilimsel gelişmeleri, araştırmaları, önemli fikirleri buradan Türkiye’ye çok çabuk biçimde aktarıyorlar. Bunun çok büyük bir önemi var Türkiye için. Bu insanlar bir süre sonra da Türkiye’ye dönüyor zaten. Bunlar da Türk akademisine yeni bir enerji katıyor. Türkiye şu anda ekonomik olarak öyle bir aşamadaki, yeni gelişmeleri, yeni teknolojileri çok hızlı izlemesi gerek” dedi.

Acemoğlu, geçtiğimiz yıl DHA ile yaptığı söyleşisinde, ABD’deki bilimsel çalışmalarını tamamladıktan sonra, en büyük isteğinin Türkiye’de çalışmak olduğunu , MIT’de Elektronik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nde, kendisi gibi profesör olarak görev yapan eşi Asuman Özdağlar’ın da aynı amacı taşıdığını belirtmişti.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Daron_Acemo%C4%9Flu

Related Posts