27 Temmuz 2009 / Tuncay YILDIRIM
Duisburg- Essen Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Türkiye Avrupa İlişkileri Enstitüsü Başkanı Dr. Ahmet Ünalan, Avrupa Birliği sürecinde Türkiye’nin konumunun daha iyi anlaşılmasına yönelik üniversitede ders verecek.
ALMANYA’nın Duisburg Essen Üniversitesi’nde siyaset ve eğitim bilimleri dersleri veren Dr. Ahmet Ünalan, Almanya’daki üniversitelerde Türkoloji’nin dışında Türk siyasi tarihinin yeterince okutulmamasını büyük bir eksiklik olarak nitelendirdi.
Alman akademisyenlerin Türkiye ile ilgili çok eksik ya da salt yüzeysel bilgilere sahip olduklarını vurgulayan Dr. Ünalan, bu eksikliği gidermek için gelecek dönem Türkiye siyasi tarihi dersleri vereceğini söyledi.
Avrupa Birliği yolundaki Türkiye’nin yurtdışında büyük bir imaj sorunu yaşadığını ifade eden Ünalan, bunun da eksik, yanlış ve önyargılı bilgilerden kaynaklandığını vurguladı.
Türkiye’nin tarihi iyi bilinmeli
Eğitimini Almanya’da tamamladıktan sonra Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyaleti Eğitim Bakanlığı’nda müşavirlik görevine atanan Dr. Ünalan Türkiye’nin AB yolunda önemini ortaya koyacak derslerle ilgili şunları söyledi:
"Üniversitelerde Türkiye siyasal tarihine yeterince yer verilmiyor. Oysa uzunca bir süredir siyasal sistemlerin karşılaştırıldığı dersler verilmekte. Bu çerçevede Alman siyasal sistemi ve tarihi, Avrupa ve Amerikan siyasal yapılanmalarıyla karşılaştırılıyor. Son yıllarda Güneydoğu Asya da önemli bir araştırma sahası oldu. Türkiye’nin AB sürecinde Avrupa ve özellikle Almanya’da önemi giderek artmaktadır. İmparatorluktan bugüne de Türkiye her zaman Avrupa ile siyasal bir diyalektik içinde olmuştur. O bakımdan hiçbir akademisyenin, özellikle tarihçilerin, siyasetbilimcilerin ve diğer toplumbilimcilerin Türkiye’yi tanımadan Türkiye ve Türkler hakkında yorum yapma lüksleri yok."
Kaynaklar yanlış
Derslerinde Alman üniversite öğrencilerine Türkiye ile ilgili bilimsel ve objektif bilgiler verileceğini kaydeden Ünalan, "Alman gençleri Türkiye ile ilgili yargılarını ne yazık ki yanlış sözlü kaynaklardan ediniyorlar. Avrupa medyası çoğu zaman ne yazık ki yanlı ve önyargılı olabiliyor. Türklere yönelik tarihsel bir önyargı da etkili oluyor. Toplumda türkofobi var. Bunun kaynağında da, bilinç altına yerleşmiş tarihi yargılar yatıyor. Bir çoğu farkında değil, bir şekilde içselleşmiş. Bir diğer husus da, Almanya’da yaşayan Türklerin bıraktığı izlenim. Buradaki toplumumuz, Türklerin genel durumlarını yansıtmıyorlar. Daha çok toplumun alt katmanlarında yer alan Türkler, doğal olarak sorunlu bir şekilde algılanıyorlar. Bilimsel bir şekilde Türkiye ile ilgili verilen bilgiler bu önyargıların kırılmasında çok etkili olacaktır. Bu derslerin yararlı olacağını düşünüyorum" diye konuştu.
TÜRKİYE’Yİ İŞLEYECEK
Duisburg Essen Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Ahmet Ünalan, Almanya’daki üniversite gençliğinin Türkiye ile ilgili yanlış ve ön yargılı kaynaklardan beslendiklerini belirterek, "Bunu ortadan kaldırmak için üniversitede Türkiye siyasal tarihini işleyeceğim" dedi.
Kaynak: hurriyet